Helmond geniet van nieuwe stadsentree

De spoorzone bij station Helmond heeft een metamorfose ondergaan. Het is met recht de nieuwe rode loper van de stad. Op 5 juni werd het nieuwe visitekaartje van Helmond geopend. Voor alle ins en outs spraken we met Judith van Dijk, stedenbouwkundig hoofdvormgever bij gemeente Helmond. 

Nieuwe stedelijke schakel

“Het station en de openbare ruimte zijn volledig opnieuw ingericht. Er is een nieuw plein, stations- en fietsgebouw, busstation en een spooronderdoorgang. De spoorzone heeft als nieuwe stedelijke schakel een belangrijke verbindingsfunctie tussen het zuidelijke stadsdeel en het centrum. Voetgangers, auto’s en fietsers kunnen via de onderdoorgang gemakkelijk van noord naar zuid. Dit leverde een interessant stedenbouwkundig vraagstuk op”, zegt Judith.

Spoorzone-Helmond-Bylandt-01 - kopie

Spoorzone Helmond met straatbakstenen van Bylandt Spoorzone Helmond met straatbakstenen van Bylandt Spoorzone Helmond met straatbakstenen van Bylandt 

Spoorzone Helmond met straatbakstenen van Bylandt De opening van Spoorzone Helmond met straatbakstenen van Bylandt Spoorzone Helmond met straatbakstenen van Bylandt 

Spoorzone Helmond met straatbakstenen van Bylandt Spoorzone Helmond met straatbakstenen van Bylandt Spoorzone Helmond met straatbakstenen van Bylandt 

Spoorzone-140Helmond-Bylandt-12

Eén plein

De onderdoorgang zorgt voor hoogteverschillen in de openbare ruimte en de spoorlijn onderbreekt de ruimte die je juist wilt verbinden. Het team van ontwerpers wist er één geheel van te maken. Judith licht toe: “Uitgangspunt was om van de ruimte één plein te maken waarbij de onderdoorgang de natuurlijke verbinding zou zijn. De nieuwe spoorzone is namelijk niet alleen bedoeld als transferruimte, maar ook als hoogwaardige stadsentree en aantrekkelijke verblijfsplek in de stad. We hebben daarom gekozen voor een plein in Engelse landschapsstijl waar in het midden voor iedereen zichtbaar de trein stopt. De pleinruimte beweegt op vloeiende wijze mee met de verlaging, zodat je nauwelijks voelt naar een ander niveau te dalen. De natuurlijke hoogteverschillen zorgen tevens voor aansluiting met bruggen en trappen.”

Modern en kleurrijk

Qua materialen heeft de gemeente gekozen voor duurzaamheid en kwaliteit. Het stationsgebouw is bijvoorbeeld een van de meeste duurzame stationsgebouwen van Nederland. Echter, het is een van de weinige gebouwen in de ruimte. Judith vertelt: “De stationsomgeving kent zoals wij noemen weinig programma, ofwel bebouwing. Het ontbreken hiervan hebben we aangegrepen als kans om een mooie, stedelijke en toch groene openbare ruimte te creëren. De gebakken bestrating speelt hierin een belangrijke rol. De verschillende kleuren strengpers straatbakstenen maken het plein modern, kleurrijk en warm. Allesbehalve monotoon. Het fietspad en de parkeervakken hebben we daarnaast vloeiend geïntegreerd door een bijpassende donkere kleur straatbaksteen te kiezen. Zo blijft het plein één geheel.”

Aantrekkelijke verblijfsplek

Judith is blij met het eindresultaat. “Het plein is zowel een efficiënte transferruimte voor reizigers als een aantrekkelijke verblijfsplek in de stad. De hoogteverschillen zijn vloeiend geïntegreerd en looplijnen zijn benadrukt. Dan blijkt er veel minder bewegingsruimte nodig dan er verharding is. Deze natuurlijke luwte hebben we gebruikt voor groen en rond gevormde, natuurstenen plantenbakken met zitranden. Overal kun je verblijven en zitten. En zeker in de avond als het plein futuristisch is verlicht”.

Informatie

Opdrachtgever: Gemeente Helmond
Ontwerp: Gemeente Helmond, Movares
Uitvoerder: Heijmans Wegen
Kleuren: Terra Calabria, Terra Cammello, Terra Firenze, Terra Venezia, Appelbloesem, Amber geel
Formaat: Linge® formaat 80/80 

×

Ja, ook wij maken gebruik van cookies...  Meer informatie