Hellingweg Scheveningen krijgt publiek karakter

De Hellingweg in Scheveningen is gereconstrueerd. Met als doel meer samenhang tussen openbare en particuliere buitenruimtes. Ook het aansluiten bij de Dr. Lelykade en de tweede haven is meer dan geslaagd. Dit deel van Scheveningen is nu nóg meer een gebied waar mensen kunnen wonen en recreëren.

Het nautische centrum biedt volop mogelijkheden voor mensen die hun plezierjacht willen aanmeren of laten onderhouden. Dagjesmensen kunnen lekker slenteren langs de kade en genieten van het uitzicht op de Kom en de Noordzee.

Hellingweg Scheveningen met straatbakstenen van Bylandt

Hellingweg Scheveningen met straatbakstenen van Bylandt       Hellingweg Scheveningen met straatbakstenen van Bylandt       Hellingweg Scheveningen met straatbakstenen van Bylandt

Flexibele ruimte

Het Ingenieursbureau Den Haag is verantwoordelijk voor het ontwerp van de Hellingweg. Landschaps- architecte Ria Aarnink vertelt: "Bij de herinrichting hielden we rekening met twee belangrijke aspecten. Allereerst vinden we het belangrijk dat bewoners en recreanten plezierig kunnen wandelen langs de kade, om zo het publieke karakter van het gebied te benadrukken. Ten tweede wordt de kade gebruikt voor grote evenementen. Dat betekent dat de ruimte flexibel in te delen moet zijn. Ook de lokale hoogteverschillen hebben een grote invloed gehad op het ontwerp. Door de verplichte minimale bouwhoogte van vier meter boven NAP en de bestaande hoogten van de Hellingweg en kade, ontstaan namelijk verschillen van zo'n drie meter."

Eenduidig straatbeeld

De Hellingweg ligt in het verlengde van de Dr. Lelykade.Aarnink: "Om een eenduidig straatbeeld te creëren, is de basis hetzelfde gehouden: een profiel waarbij de rijbaan en de kade gescheiden worden door een verhoogde stoep, met aan de waterkant drie traptreden om het hoogteverschil op te vangen. Op deze stoep staan lichtmasten, banken en prullenbakken. In de flanken van de Hellingweg vangen we het hoogteverschil op door een talud met keien. Keien hebben een stoere uitstraling en passen uitstekend bij het havengevoel. De donkere bolders versterken dat gevoel."

Nadruk op verbanden

"In de gemeente Den Haag is het gebruikelijk om dikformaat in de rode kleur te gebruiken voor de rijweg. In dit gebied is gekozen voor een stoere uitstraling met keiformaat van Bylandt. Afhankelijk van de functie van het wegdek, hebben we een verband gekozen. Bij de Hellingweg zie je het visgraatverband als aanduiding voor een rijweg, het elleboogverband voor parkeervakken en een halfsteensverband voor de stoepen. Al met al zijn we zeer tevreden over de reconstructie van de Hellingweg. Alle elementen passen als een puzzel in elkaar."

Informatie

Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Ontwerp: Ingenieursbureau Den Haag
Uitvoerder: HABO GWW bv, Meeuwisse Nederland B.V.
Kleuren: Terra Rossa
Formaat: Keiformaat

×

Ja, ook wij maken gebruik van cookies...  Meer informatie